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Advisory Opinion - Administrator, Colorado Collection Agency Board

Payment “Convenience Fees”

Some collection agencies are charging fees when consumers make payments by credit card,
telephone, or electronic check, check-by-phone or debit card. The purpose of this advisory
opinion is to inform collection agencies subject to the Colorado Fair Debt Collection
Practices Act (CFDCPA) that such payment “convenience fees” are permitted only in limited
circumstances.

CFDCPA section 12-14-108(1)(a), prohibiting unfair practices, states:

(1) A debt collector or collection agency shall not use unfair or unconscionable means
to collect or attempt to collect any debt, including, but not limited to, the following
conduct:

(a) The collection of any amount, including any interest, fee, charge, or expense
incidental to the principal obligation, unless such amount is expressly authorized by
the agreement creating the debt or permitted by law;.. ..

A payment convenience fee is a fee incidental to the principal obligation. Consequently, a
collection agency may not demand, collect, or attempt to collect a payment convenience fee
for any particular payment method unless the underlying agreement creating the debt
expressly provides for such fees, or if they are expressly permitted by law. A creditor’s
contract or agreement with the consumer for a payment convenience fee must be specific and
clear enough to notify the consumer of the fee.'

There does not appear to be any Colorado law that expressly permits the addition of payment
convenience fees. In fact, other Colorado laws prohibit the payment of such fees. For

' Note that Rule 2.03 of the Rules of the Administrator prohibits a licensee from suggesting
that its clients add collection costs to existing debts, and that 1f a licensee recovers collection
costs, it may only retain those costs as its fee unless it has another written arrangement with
its clients. The Rules of the Administrator, Colorado Collection Agency Board, are available
at http://www.ago.state.co.us/CADC/PDF/cabrules.pdf.
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example, merchants may not impose surcharges for accepting payment by credit card
pursuant to section 5-2-212(1), C.R.S. In addition, payment convenience fees are not
included in the list of permitted additional charges for consumer credit transactions in section
5-2-202, CR.S.”

There may be policy arguments that payment convenience fees should be allowed if they are
voluntary, do not exceed the collection agency’s actual costs, benefit the consumer, and if the
collection agency allows other payment methods that do not involve a fee. Payment
convenience fees can also be subject to abuse, such as if a collection agency demands
immediate payment by a single payment method that includes a fee. However, section 12-
14-108(1)(a), C.R.S. does not permit such fees based on the voluntariness of the fee or the
availability of other payment options. Rather, the payment method fee must be expressly
included in the agreement created the debt or expressly permitted by law.

Collection agencies are reminded that if the underlying agreement creating the debt expressly
authorizes a payment method fee and the consumer’s authorization to pay the debt is
obtained by telephone, the agency must also comply with Administrator’s Rule 2.14,
Payment Authorization by Telephone. That rule requires licensed collection agencies to
obtain either advance written authorization for the payment, record or tape the verbal
authorization if permitted by law, or transfer the call to a manager or second collector to
verify the verbal payment authorization. In addition, it is advisable to remind the consumer
at that time that the underlying agreement authorized a payment method fee and the amount
that will be charged.

The Administrator’s authority to issue advisory opinions derives from sections 12-14-103(1),
12-14-113(5), 12-14-117(1), and 24-1-113(4)(a), C.R.S.

__/s/Laura E. Udis
LAURA E. UDIS
Administrator
Collection Agency Board
(303) 866-5706

(303) 866-5474 (FAX)

2 For consumer credit and lending transactions, see “Fees for Electronic Debits and
Payments, Dec. 2, 2002, Advisory Opinion of the Administrator of the Uniform Consumer
Credit Code, available at http://www.ago.state.co.us/UCCC/AdminOpin.cfm



